10 dobrih razlogov za učenje francoščine

1. Svetovni jezik

Več kot 200 milijonov ljudi na svetu na petih kontinentih govori francosko. Francoščina je med najbolj razširjenimi jeziki na svetu in se uvršča na drugo mesto po številu ljudi, ki se ga učijo (takoj za angleščino). Francoščina je, poleg angleščine, edini jezik, ki se ga učijo v vseh državah na svetu.

2. Jezik, ki vam odpira vrata, ko iščete zares dobro službo

Znanje tujih jezikov je velika prednost pri iskanju dela, tako v Sloveniji kot v tujini. Francoščina vam lahko na stežaj odpre vrata francoskih podjetij v Sloveniji, Franciji in ostalih delih sveta. Francija ima eno najmočnejših gospodarstev na svetu in se vztrajno širi tudi na tuja tržišča.

3. Jezik za popotnike

Radi potujete v tuje kraje? Že samo osnove francoščine vam bodo polepšale vaša potovanja v Francijo. Francozi cenijo popotnike, ki se trudijo sporazumevati v njihovem jeziku. Francoščina vam bo prišla prav tudi pri potovanjih v Afriko, Švico, Kanado, Monako in še bi lahko naštevali.

4. Jezik za študij na tuji univerzi

Veliko študentov slovenskih fakultet odhaja na študijske izmenjave v Francijo ali v druge francosko govoreče države. Naučite se francosko še pred odhodom v tujino, saj to omogoči lažji študij.

5. Jezik, ki se ga je zabavno učiti

S pravilno metodo poučevanja se je francosko lahko naučiti. V kratkem času dosežete nivo znanja, ko se že lahko sporazumevate v francoščini.

6. Jezik, ki nam odpre svet

Francoščina je tretji najbolj uporabljan jezik na internetu. Sledenje novicam vodilnih francoskih medijev (TV5, France 24, Radio France Internationale) nam nudi drugačen vpogled na aktualne dogodke v Franciji in po svetu.

7. Jezik, s katerim se učimo tudi drugih tujih jezikov

Francoščina je zelo dobra osnova, na kateri se lahko gradi učenje drugih jezikov, posebej romanskih jezikov (španščina, italijanščina, portugalščina in romunščina), izpopolni pa se tudi vaše znanje angleščine. Ste vedeli, da skoraj 50 odstotkov trenutnega angleškega besedišča izhaja iz francoščine?

8. Jezik ljubezni in razuma

Učenje francoščine je učenje lepega, bogatega in melodičnega jezika, ki ga pogosto imenujejo jezik ljubezni. Francoščina je analitični jezik, ki strukturira naše misli in razvija kritično mišljenje, kar je pomembna veščina pri razpravah in pogajanjih.

9. Jezik kulture

Z znanjem francoščine boste lahko gledali francoske filme brez podnapisov in razumeli svojo najljubšo pesem v francoščini. Tisti, ki radi berete, boste lahko v originalu prebirali literarna dela Victorja Hugoja, Jean-Paula Satra, Camusa in množice drugih avtorjev.

10. Jezik mednarodnih organizacij

Francoščina je jezik treh mest, kjer imajo sedeže institucije Evropske unije: Strasbourg, Bruselj in Luksemburg. Francoščina je delovni in uradni jezik Organizacije združenih narodov, Evropske unije, organizacije UNESCO, NATO in Mednarodnega olimpijskega komiteja, Mednarodnega odbora rdečega križa in mednarodnih sodišč.