5 filmov v francoščini, ki bi si jih morali ogledati

Amélie

“Le fabuleux destin d’Amélie Poulain” (2001, režiser Jean-Pierre Jeunet). Meni že dolgo zelo ljub film o mladenki, ki dela v Parizu kot natakarica. Nekega dne se odloči spremeniti svojo usodo in usodo ljudi okoli nje. Film odlikuje odlična glasba skladatelja Yanna Tiersna. Za vse romantične duše.

Asteriks in Obeliks: Misija Kleopatra

»Asterix et Obelix: Mission Cleopatra« (2002, režiser Alain Chabat).  Morda najboljši in najbolj izviren izmed filmov o Asteriksu. Kot Kleopatra v filmu sijajna Monica Belluci.


Prijatelja

»Les Intouchables« (2011, režija  Olivier Nakache in Eric Toledano). Tenkočuten film o prijateljstvu, ki se razvije med bogatim Parižanom na invalidskem vozičku in dinamičnim mladeničem iz revnega predmestja Pariza. Film je drugi najuspešnejši francoski film. Igralec Omar Sy je za svojo vlogo v filmu prejel cezarja, francoskega oskarja.

Tri barve: Rdeča

»Trois couleurs: Rouge« (1994, režija Krzysztof Kieslowski). Zadnji iz trilogije Tri barve poljskega režiserja. Valentina, študentka in manekenka iz Ženeve, po naključju spozna zagrenjenega, upokojenega sodnika, ki prisluškuje telefonskim pogovorom svojih sosedov. Sprva je ob tem dejstvu zgrožena, kasneje pa jo z njim veže tesno prijateljstvo.

400 udarcev

»Les Quatre cents coups« (1959, režija Francois Truffaud). Za uspeh francoskega novega vala v kinematografiji je bil zaslužen prav film 400 udarcev. Najstnik Antoine živi s starši v majhnem pariškem stanovanju. Oče in mati ga zanemarjata in slednjič pobegne od doma. Po kraji pisalnega stroja ga oče prijavi policiji in deček konča v centru za mladoletne prestopnike, od koder pa pobegne…